dijous, 7 de juliol del 2011

Accés als llistats d'estacions d'estaments oficials (AEMET i CEAMET)

Des de fa algunes setmanes, la informació meteorològica en temps real disponible per a qualsevol aficionat ha millorat notablement. Complementant a la reconeguda xarxa d'estacions d'aficionats del projecte meteoclimatic cal afegir l'accés a les dades de les estacions automàtiques d'AEMET i el CEAMET. A la plana principal de meteontinyent ja teniu els enllaços corresponents.
Pel que fa a l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el fet suposa la consolidació de l'encertada política (al meu parer i al de la majoria d'aficionats) d'anar oferint cada vegada més informació en "obert". Així, disposem d'unes dades "oficials", de referència i actualitzades, pel que fa a temperatures, precipitació, etc., que qualsevol persona pot comparar amb les dades de les estacions d'aficionats del seu poble o de la zona que li interesse.
L'accés es fa clicant en Observació/Dades (part superior del menú esquerra de la plana principal). Trieu la comunitat autònoma corresponent i apareixen tres pestanyes per consultar les dades horàries, el resum del dia i el resum de dies anteriors:

Podeu moure el cursor pel mapa per tal d'observar les dades de qualsevol de les estacions o clicar per consultar cada estació per separat.
  

A la part inferior del mapa apeixen les estacions ordenades per temperatura màxima, mínima, ratxa de vent i precipitació:
 

Clicant en el nom d'una estació (per exemple Ontinyent) tenim les dades hora a hora, així com el resum del dia:
  

La tercera pestanya és la que ens dona accés a les dades dels dies anteriors:

El Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAMET) també disposa d'una xarxa d'estacions les dades de les quals són accessibles clicant en "Red de torres meteorológicas". Les diferents pestanyes ens donen accés a les dades actuals i els resum del dia anterior, així com els resums mensuals:

Així que ja sabeu: també hi ha xarxes d'estacions (no tan nombroses, tot cal dir-ho) de qualitat contrastada que complementen a la sempre útil meteoclimatic.