dilluns, 1 d’octubre del 2012

Jornada "El clima, efectes i beneficis" a Alcoi


Coordinada per Ángel Carbonell, el passat diumenge 30 de setembre es va celebrar a les instal·lacions del CEMACAM a la Font Roja d'Alcoi la jornada divulgativa "El clima, efectes i beneficis". meteontinyent hi va ser present, completant un cap de setmana farcit d'esdeveniments, que havia començat amb els aiguats del divendres i va continuar amb la trobada d'aficionats a Xàbia del dissabte.

 Unes 70 persones van omplir la sala d'actes del CEMACAM

A diferència de les jornades de l'any passat, en esta ocasió s'han celebrat les xarrades en un sol matí, amb la qual cosa el programa ha resultat molt concentrat i els assistents no han pogut plantejar massa qüestions als ponents.

 Àngel Carbonell presenta la jornada. A la taula, Satorre, Moltó i Silvestre

Va  començar Rafael Silvestre, president del Círculo Industrial de Alcoi i arquitecte, amb una interessant dissertació que va centrar en el "confort climàtic" dels habitatges, fent un repàs històric de l'adaptació humana a les inclemències del clima. Va mostrar un bon grapat d'exemples d'arquitectura "vernàcula o popular", així com les més recents tendències en eficiència energètica i construcció sostenible.

María José Estrela, directora de la unitat mixta CEAM-UVEG, va exposar les últimes investigacions sobre la recollida de l'aigua de boira, un recurs hídric desaprofitat i que, segons els 16 col·lectors experimentals situats en diverses localitzacions del nostre territori, poden aportar quantitats d'aigua que es mourien entre 1 i 3,5 mm/dia de mitjana, superiors en alguns casos a l'aigua de pluja. Un camp d'investigació encara per explorar i prometedor en la repoblació de les nostres serres i en l'abastiment de basses d'aigua per a intervenció ràpida en incendis forestals.

Enrique Moltó, geògraf i climatòleg de Radio Alcoi, va explicar el procés de creació del museu del clima de Beniarrés, centrat en l'anomenat "clima de la muntanya d'Alacant", i de les possibilitats encara desaprofitades d'esta instal·lació.

 Enrique Moltó

També va intervindre Jesús Satorre com a representant d'ACIF Alcoi, qui, després de fer un repàs de les activitats de l'associació l'any 2012, va explicar els criteris per a una correcta instal·lació d'una estació meteorològica, ja siga manual o automàtica.

Tot seguit, i aprofitant les notícies d'actualitat fruit dels aiguats del divendres en diferents llocs del sud-est peninsular, Jorge Olcina (director del laboratori de climatologia de la Universitat d'Alacant) va parlar sobre les zones inundables, l'augment del risc climàtic en el litoral mediterrani espanyol i algunes mesures per reduir-lo.

I ja amb ganes d'anar a dinar, Jordi Payà (geògraf i un dels homes del temps de TVV) va explicar alguns conceptes bàsics sobre el temps i el clima (circulació atmosfèrica, formació de borrasques, etc.).

Per acabar, i després de plantejar als ponents algunes preguntes, es va celebrar un dinar de germanor, amb visita posterior al museu del clima de Benirarrés (totalment recomanable, obri els caps de setmana).

En definitiva, unes jornades que es consoliden any rere any i la continuació de les quals es veu amenaçada per la conjuntura econòmica que estem patint. Esperem que no siga així i els nous gestors prenguen nota de l'èxit d'estes convocatòries.

Alguns núvols baixos ens van donar la benvinguda