divendres, 11 de desembre del 2009

Invasió d'aire fred i precipitacions

Encara que semble mentida, l'hivern meteorològic va començar el passat 1 de desembre. Ara bé, l'hivern astronòmic, que enguany entrarà el 21 de desembre, vindrà precedit d'una festa de benvinguda d'allò més interessant: fred intens, precipitacions i neu a cotes mitjanes per a la setmana que està a punt de començar.

Hui divendres hem arribat als 20,3ºC a l'estació del Llombo, la temperatura màxima del que portem de mes. Aparentment res indica el radical canvi de temps que arribarà les pròximes hores, però si tenim un baròmetre a mà observarem que la pressió atmosfèrica ha començat a baixar amb força, la qual cosa indica l'allunyament de les altes pressions que ens han afectat les últimes jornades (i que han provocat algunes boires matinals). Ací teniu la gràfica que ho demostra:


La baixada de la pressió atmosfèrica s'aprofundirà de valent les pròximes hores, i pot assolir valors inusuals d'uns 990 hPa...

Però després de moltes hores de "tensió" entre els aficionats a la meteorologia, els models confirmen una entrada freda i humida a partir del diumenge. Potser algú haurà quedat sorprés veient la televisió estos dies passats, ja que, o bé el presentador de torn no deia res més enllà de l'endemà, o bé confessava directament (com a TV3) que no sabia per a on anirien els trets. Finalment pareix que es confirma que l'atmosfera té ganes de "marxa".

Les hores claus són, ara mateix, les de la nit del diumenge al dilluns i el mateix dilluns, ja que la temperatura en superfície caurà fins als 0-2ºC i la precipitació està assegurada. Així que és molt probable que puguem veure neu a una cota 400 m o inferior.

Per no anar actualitzant el missatge cada poques hores, vosaltres mateixos podeu consultar les previsions i les dades actualitzades a la plana principal de meteontinyent. Hi trobareu, entre d'altres, els següents enllaços:

PREVISIONS: AEMET LOCAL, AEMET GENERAL, CEAMET, FREEMETEO, METEOBLUE, RTVV.

ALERTES METEOROLÒGIQUES: AEMET, CEAMET, EMERGÈNCIES 112

DADES ACTUALITZADES: METEONTINYENT, XARXA METEOCLIMATIC, RADAR, SATÈL·LIT, FÒRUM ONTIMET.

A veure si tenim sort i podem gaudir del blanc element (encara que siga a les serres més pròximes) i acabem l'any amb un bon sabor de boca després d'esta infumable tardor que hem patit.

Edició: diumenge 13, 19:30 hores
L'aspecte de l'últim meteograma per a la zona d'Ontinyent és el següent: aiguaneu forta el dilluns i després d'una treva més precipitacions el cap de setmana pròxim.De fet des de mig matí hi ha avisos meteorològics per risc de nevades per damunt de 400 m a última hora del diumenge i 300 m el dilluns.

2 comentaris:

josepmanel ha dit...

Encertadíssima predicció! Ara mateix plou (amb trellat, cosa bona), tot i que la gent començàvem a fer-se la idea de que passariem els Nadals amb mànega curta.

Rafael F. ha dit...

Per precaució m'he quedat a passar la nit fora de casa, però des de la distància comprove com la nevada està sent de categoria per la zona de la Vall d'Albaida, l'Alcoià, el Comtat, etc.
Amb estes prediccions cal mostrar-se molt prudent, ja que en ocasions semblants el que es pronosticava com un episodi segur de neu s'ha quedat en no res. Esta vegada, i donat que la precipitació s'ha endarrerit unes hores, ha coincidit amb la màxima inestabilitat i fred, amb la qual cosa la neu ha caigut en cotes d'uns 200 m.