diumenge, 20 de desembre del 2009

La temperatura més baixa de l'any

Tal com estava previst, la matinada ha resultat d'allò més freda, gelant pràcticament en tot el territori valencià, llevat d'algun punt costaner. Per una dècima hem tingut la mínima de l'any a l'observatori del Llombo, amb -3,5ºC, una dècima menys que els -3,4ºC del 8 de gener, dia en què va nevar a la vesprada.

La resta d'observatoris de la ciutat han marcat les mínimes següents:

Germanies: -2,6ºC
Sant Josep: -2,8ºC
Sant Domingo: -2,9ºC
La Solana: -4,2ºC

Evidentment la situació de les estacions del casc urbà, als terrats dels edificis, no és la més idònia per mesurar la temperatura en condicions estàndard, però no hi ha alternativa millor. Per això, els registres mínims als afores o en aparells situats a 1,5 m del sol són prou més baixos. Després aniré a revisar el que han marcat els termòmetres degudament protegits que tinc als afores, supose que al voltant de -4ºC.

A Banyeres de Mariola i Bocairent la mínima s'ha mogut al voltant dels -8ºC, mentre que a Fontanars - Torrevellisca no ha sigut ni de bon tros tan baixa com s'esperava: només -7,6ºC, degut al vent del SO que ha bufat. Ací podeu observar que, en parar el vent cap a les 5 de la matinada, la temperatura s'ha desplomat:
Abans de penjar una foto d'uns dels termòmetres de mercuri que tinc a les finestres de casa, un petit comentari sobre la situació meteorològica que es va donar ahir. El mateix divendres al matí les previsions de neu per al dissabte eren ben clares, però els models van canviar radicalment en unes hores i la precipitació va durar molt poc; en no coincidir amb l'aire més fred, la neu es va produir en cotes més altes (les serres) i una mica més al sud, sent testimonial la seua presència a la nostra ciutat.

Ací teniu els -5ºC que han marcat molts termòmetres a la capital de la Vall d'Albaida: