divendres, 25 de març del 2011

Xarrada de Jovi Esteve a l'Olleria

Dins dels actes organitzats per l'ajuntament de l'Olleria sota el lema "Març, el mes de la meteorologia", ahir dijous va ser el torn de Jovi Esteve, divulgador meteorològic i que des de fa un grapat d'anys treballa a Ràdio 9 i ho va fer també a Canal 9 i Televisió Espanyola. Podeu escoltar-lo en els informatius de la ràdio pública valenciana a les 7 i les 8 del matí, a les 8 de la vesprada i també realitza intervencions en altres programes de la cadena.

Després d'esperar uns minuts a què acabara la seua intervenció radiofònica, Jovi va iniciar un recorregut per alguns dels conceptes bàsics de la meteorologia, com ara les prediccions meteorològiques, la variabilitat del clima mediterrani i el règim de pluviositat associat. Va fer una valoració de l'hivern que acabem de deixar arrere, ben eixut per cert, i com ha canviat totalment la situació en març, que està resultant en alguns llocs el més plujós dels últims 50 anys.

Va explicar amb un llenguatge planer la formació de les gotes fredes, insistint en el fet que no sempre portem forts aiguats associats. També va comentar la importància de les aportacions dels aficionats, sobretot amb les seues estacions automàtiques, fent menció de la nova estació de l'ajuntament, la qual, per cert, ha renovat el web.

El canvi climàtic va centrar l'última part de la seua intervenció. Va exposar els símptomes inequívocs que confirmen un procés que ja s'ha iniciat, i què podem fer cadascú de nosaltres per minimitzar els seus efectes, a banda de les actuacions polítiques a gran i petita escala.

Per últim, el públic va plantejar alguna que altra qüestió que va ser debatuda i aclarida en un ambient molt familiar.

Després, alguns vam tindre l'oportunitat de compartir taula amb Jovi, que ens va explicar més detalls de la seua feina i va ser emplaçat a compartir algun que altre projecte per la nostra comarca.

Recordeu que el dimarts 29, a les 6 de la vesprada, al mateix teatre Cervantes, intervindrà Rafael Armengot, predictor i meteoròleg de l'AEMET a València.